Voor het isoleren van hellende daken zijn er 3 mogelijkheden: isolatie aanbrengen aan de buitenzijde, aan de binnenzijde of op de zoldervloer.

Isolatie aan de buitenzijde is de meest effectieve, maar ook de duurste manier. Dit wordt meestal gedaan als blijkt dat de dakpannen van slechte kwaliteit zijn. Isolatiemateriaal onder de bestaande dakpannen spuiten heeft vanwege de grote verschillen in laagdiktes een matige isolatiewaarde.
Er zijn verschillende soorten isolatieplaten verkrijgbaar voor de binnenzijde van het dakbeschot die de doe-het-zelver en de professionals zeer goed kunnen verwerken. Door de afwerking met profielen in combinatie met een harde zichtzijde zijn deze platen ook gemakkelijk in het onderhoud.
Bij een onverwarmde zolder is het mogelijk om de zoldervloer of het plafond van de verdieping te isoleren.

Of uw hellend dak geïsoleerd kan worden hangt er tevens van af of het houten dakbeschot een damp-open opbouw heeft, waarbij aan de buitenzijde bijvoorbeeld geen bitumenlaag aanwezig is.

In alle gevallen waar dakisolatie is aangebracht wordt het effect hiervan direct voelbaar in uw comfort en wordt het warmteverlies sterk verminderd.

Voor het isoleren van platte daken geldt dat de meest effectieve manier is om aan de buitenzijde, dus op het platte dak, het isolatiemateriaal aan te brengen. Afhankelijk van de kwaliteit en de staat van onderhoud van de bitumineuze dakbedekking kan de isolatie met een nieuwe toplaag op de huidige isolatie aangebracht worden. Vaak is het toch beter om de bestaande dakbedekking te slopen tot de bouwkundige ondergrond en een nieuwe dakbedekking met isolatie aan te brengen, waarbij de dakranden en loodstroken speciale aandacht krijgen. Voor het isoleren van platte daken aan de binnenzijde moet er bij houten dakconstructies tussen de balken geventileerd worden ter voorkoming van condensatie in de dakconstructie en/of isolatieplaten.